• 14 de gener de 2018

  Nina Viva

  L'auge recent de la impressió 3D ha fet allò que semblava increïble: imprimir una rèplica exacta del cap d'aquesta nina, una cosa que, en realitat, és bastant habitual. Confieu en els biòlegs per fer un pas més enllà. Els investigadors van escanejar la cara de la nina (a la part superior esquerra), i després van crear un mapa informàtic de les seues característiques. A continuació, la part divertida: utilitzant el seu mapa com a guia, van imprimir una tinta especial amb vida, o Flink, a la part superior (que es mostra en blau més clar). El Flink té un ingredient inusual: el bacteri A. xylinumwas, que produeix cel·lulosa bacteriana (utilitzada comunament en trasplantaments de pell humana). Després de rentar el bacteris de la superfície, la nina tenia una nova pell artificial, un procés que podria ser adaptat als pacients humans. El modelatge de la cel·lulosa bacteriana en diferents formes tridimensionals té fortes implicacions per a moltes altres cirurgies humanes en el futur, mentrestant ja estan enviant-se Flink a les impresores amb altres ingredients vius.

  Escrit per John Ankers

  Imatge del treball de Manuel Schaffner i Patrick A. Rühs, i col·laboradors
  Complex Materials, Department of Materials, ETH Zürich, Zürich, Suïssa
  Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons Licence (BY-NC 4.0)
  Publicat en Science Advances, desembre de 2017

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.