• 26 de novembre de 2018

  Ments Deformes

  El desordre tendix a desenvolupar-se lentament, acumulant-se gradualment fins que de sobte estàs envaït per aquest caos i no ets capaç de trobar el que necessites. Una acumulació similar de residus pot passar al cervell, derivant en afeccions com l'Alzheimer i el Parkinson. Les proteïnes deformades s’agrupen per a formar plaques que obstruïxen el cervell. Comprendre i predir com aquest desordre s’acumula podria ajudar a detectar i evitar malalties, de manera que elsinvestigadors han desenvolupat noves simulacions del procés. Ells examinaren estes formacions en els cervells de pacients recentment morts i després modelaren com haurien pres forma. Encara que aquestes malalties son increïblement complexes, este progrés és sorprenentment consistent. Les seues simulacions, com el desenvolupament de la malaltia d’Alzheimer que es mostra al vídeo, amb la proteïna beta amiloide (de color taronja) que destruïx la memòria i la proteïna tau destructiva (en blau), il·lustren formacions que poden desenvolupar-se durant més de 30 anys. Una millor comprensió de com xicotets grups s’estenen fins engolir el cervell podria ajudar a un diagnòstic precoç, i finalment un millor tractament.

  Escrit per Anthony Lewis

  Vídeo cortesia del Living Matter Lab, Stanford University
  Stanford University, Stanford, CA, EUA
  Drets del vídeo/imatge reservats pel Living Matter Lab, Stanford University
  Investigació publicada en Physical Review Letters, octubre de 2018

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.