• 20 de desembre de 2015

  Memòria Total

  ¿Pots recordar com eres quan eres un xiquet, transportat en un cotxet de nen amb el teu joguet favorit, incapaç de comprendre els teus pares? Lamentablement, molts de nosaltres anem a perdre valuosos records, emmagatzemats en les neurones i sinapsis que vagen a afectar-se per la demència. No obstant això, els científics esperen poder ajudar-te a recordar-los mitjançant l'estimulació de les parts del cervell que participen en la memòria (en roig a la imatge), mitjançant l'ús de l'estimulació cerebral profunda: elèctrodes implantats (barres blanques) que fan arribar senyals elèctrics que estimulen el creixement de les cèl·lules cerebrals per ajudar a memòria. En la dècada de 1970, l'inventor d'un estimulador cerebral al que va cridar el ''stimoceiver'' (¿què més?) va mostrar el seu poder a l'aturar un bou, en plena carrera, amb el simple accionament d'un interruptor, al neutralitzar els impulsos agressius del bou. Hui en dia, DARPA, patrocinador la investigació militar dels Estats Units, estan interessats en estimuladors cerebrals més sofisticats interconnectats amb els ordinadors, per ajudar a corregir els records i sentiments dels veterans de guerra amb malalties mentals.

  Escrit per Tristan Farrow
  Imatge del treball de Catherine Sweeney-Reed i col·laboradors
  Departments of Neurology, Otto von Guericke University, Magdeburg, Alemanya
  Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (BY 4.0)
  Investigació publicada en eLife, maig de 2015

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.