• 3 de setembre de 2016

  Marcador del Parkinson

  La malaltia de Parkinson destrueix progressivament certes cèl·lules en el cervell, en particular aquelles que estan involucrades en el moviment, fet pel qual els pacients tendeixen a patir tremolors, rigidesa i altres problemes de mobilitat. Donat que l'avaluació d'aquests símptomes físics pot ser subjectiva, els investigadors han estat buscant el que es coneix com un 'biomarcador' de la malaltia: un factor clarament mesurable que reflectisca amb precisió la progressió de la malaltia. En aquest moment, mitjançant l'examen dels cervells dels pacients de Parkinson, pareix que n’han trobat un. Els escanejos del cervell dels pacients van mostrar que l'activitat en dos regions del cervell, el putamen (zones pintades) i l'escorça motora, es va reduir a mesura que la malaltia empitjorava. L'escàner de la dreta, per exemple, es va prendre un any més tard que el de l'esquerra i mostra una clara disminució del senyal roig (activitat). Per mitjà de la supervisió d'aquesta activitat específica, els metges podrien tindre una visió més definitiva de la progressió de la malaltia i, sobretot, de si algun dels nous medicaments pot frenar o revertir la degeneració del cervell.

  Escrit per Ruth Williams

  Imatge cortesia de David Vaillancour t, Ph.D., University of Florida
  Department of Applied Physiology and Kinesiology, University of Florida, EUA
  Drets de la imatge reservats pels autors originals
  Estudi publicat en Neurology, agost de 2016

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.