• 4 de setembre de 2016

  Bloc Creatiu

  La satisfacció que provoca el clic de les peces de Lego quan connecten entre si revela una idea genial (aconseguint la correcta connexió entre els blocs de construcció, les possibilitats són infinites). Aquest cub està fet d'un plàstic artificial adaptable, si s'oprimix des de la part superior es genera un somriure en una de les seues cares (podem veure el cub abans de presionar en la imatge de baix a la dreta). Però aquest somriure secret és només una inici; els materials artificials podrien canviar la vida. Cubs semblants es poden apilar perquè es connecten per dalt com a engranatges d'una màquina per a realitzar tasques com la flexió, en direccions precises, dins de pròtesis personalitzades d'extremitats. Els diversos materials artificials reaccionen de manera diferent a la presió (o fins i tot a la llum o la temperatura) obrint un món de possibilitats per als bioenginyers. Des de plantilles fetes a mesura per als atletes fins a dispositius hàptics que imiten el contacte humà durant la cirurgia, la capacitat d'inventar (i jugar amb) materials artificials està generant somriures en moltes cares diferents.

  Escrit per John Ankers

  Imtge del treball de Corentin Coulais i col·laboradors
  Huygens-Kamerlingh Onnes Laboratory, Universiteit Leiden, Països Baixos
  Drets de la image reservats per Nature Publishing Group 2016
  Publicat en Nature, juliol de 2016

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.