• 21 de desembre de 2016

  Llançant Xarxes

  Un insecte distret vola contra una teranyina i moments més tard és encapsat en una ràfega de xarxes, perfectament empaquetat per a ser devorat més tard. La projecció de xarxes és una tàctica emprada també per unes cèl·lules del sistema immunitari anomenades neutròfils. Els neutròfils llancen estructures semblants a xarxes anomenades trampes extracel·lulars dels neutròfils (NETs) per atrapar i destruir patògens. Investigadors han estudiat què ocorre amb aquests neutròfils llançadors de xarxes durant una infecció amb Candida albicans –un fong que pot ser fatal en persones amb sistemes immunitaris debilitats. Utilitzant microscòpia electrònica de rastreig van trobar que les NETs són de fet, llançades per protegir-se de Candida quan aquest es distribuïx en grups. Tot i això quan Candida forma un biofilm (a la fotografia), els neutròfils romanen inactius i fracassen en l'alliberament de les NETs (al centre). Investigacions més profundes van revelar que certs components de la matriu del biofilm eren els responsables de desarmar els neutròfils, permetent Candida evadir la destrucció. Aquests coneixements ens aproximen a la millora dels tractaments contra els biofilms de Candida, els quals són notablement difícils de combatre.

  Escrit per Lux Fathimathas
  Imatge del treball de Chad J. Johnson i col·laboradors
  Department of Medicine, University of Wisconsin, Madison, WI, EUA
  Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (BY 4.0)
  Publicat en PLOS Pathogens, setembre de 2016

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.