• 22 de desembre de 2016

  Observadors del Món

  Contemplant des de dalt el món en l'obscuritat, un satèl·lit en òrbita pren una fotografia seqüencial durant nou nits. Cada àrea de llum és una ciutat o un poble –una població humana. Imatges consecutives revelen com les poblacions canvien i es mouen d'estació a estació, any per any, ajudant els investigadors a predir el millor moment per a efectuar programes de vacunació. Les vacunes poden sincronitzar-se amb màxims poblacionals esperats, per exemple, o com una intervenció anticipada per previndre futurs brots o malalties. Les imatges per satèl·lit són una tecnologia bastant antiga, i les dades de telefonia mòbil estan sent utilitzades de maneres igualment ingenioses. Tot i això, almenys durant els pròxims anys, els satèl·lits tenen un avantatge –dècades d'imatges per a comparar, prèvies a la generalització de l'ús dels telèfons mòbils. El seguiment d'aquestes llums nocturnes pot oferir informació vital en països on els preus de la tecnologia mòbil són prohibitius – els quals es troben de vegades entre les àrees més afectades per les malalties.

  Escrit per John Ankers

  Imatge de la NASA Earth Observatory/NOAA NGDC
  Biology Department, Center for Infectious Disease Dynamics, Pennsylvania State University, PA, EUA
  Drets de la imatge reservats pel fotògraf
  Investigació publicada en Scientific Reports, octubre de 2016

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.