• 22 de desembre de 2016

    Observadors del Món

    Contemplant des de dalt el món en l'obscuritat, un satèl·lit en òrbita pren una fotografia seqüencial durant nou nits. Cada àrea de llum és una ciutat o un poble –una població humana. Imatges consecutives revelen com les poblacions canvien i es mouen d'estació a estació, any per any, ajudant els investigadors a predir el millor moment per a efectuar programes de vacunació. Les vacunes poden sincronitzar-se amb màxims poblacionals esperats, per exemple, o com una intervenció anticipada per previndre futurs brots o malalties. Les imatges per satèl·lit són una tecnologia bastant antiga, i les dades de telefonia mòbil estan sent utilitzades de maneres igualment ingenioses. Tot i això, almenys durant els pròxims anys, els satèl·lits tenen un avantatge –dècades d'imatges per a comparar, prèvies a la generalització de l'ús dels telèfons mòbils. El seguiment d'aquestes llums nocturnes pot oferir informació vital en països on els preus de la tecnologia mòbil són prohibitius – els quals es troben de vegades entre les àrees més afectades per les malalties.

    Escrit per John Ankers
    Imatge de la NASA Earth Observatory/NOAA NGDC
    Biology Department, Center for Infectious Disease Dynamics, Pennsylvania State University, PA, EUA
    Drets de la imatge reservats pel fotògraf
    Investigació publicada en Scientific Reports, octubre de 2016

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.