• 6 de maig de 2015

    L’Àncora dels Cucs

    Aquestes esferes brillants són els embrions d'uns menuts nematodes, coneguts com a C.elegans. Observats al microscopi, veiem que creixen a partir d'un únic òvul fecundat (dalt a l'esquerra) i passen així a desenvolupar una estructura organitzada formada per centenars de cèl·lules (baix dreta) després de tan sols huit hores. Els punts i taques taronja brillants marquen les estructures químiques adhesives que actuen com a àncores biològiques, responsables d'enganxar molècules proteiques a la superfície de les cèl·lules embrionàries, ajudant així a mantindre-les unides. No són només els cucs els que presenten aquestes estructures –molts organismes des del simple rent fins als humans també les presenten. Les àncores defectuoses són conegudes per ser les responsables d'un gran nombre de defectes de naixement en els xiquets, causant problemes en el desenvolupament del ronyó i intestí, així com retards mentals. Fent un seguiment del patró molecular d'aquests ancoratges en els embrions de cucs, els científics poden començar a ubicar els canvis responsables en problemes del desenvolupament en humans.

    Escrit per Kat Arney
    Imatge de Ronen Zaidel-Bar i col·laboradors
    National University of Singapore
    Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (BY 4.0)
    Investigació publicada a PLOS Genetics, març de 2015

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.