• 6 de maig de 2015

  L’Àncora dels Cucs

  Aquestes esferes brillants són els embrions d'uns menuts nematodes, coneguts com a C.elegans. Observats al microscopi, veiem que creixen a partir d'un únic òvul fecundat (dalt a l'esquerra) i passen així a desenvolupar una estructura organitzada formada per centenars de cèl·lules (baix dreta) després de tan sols huit hores. Els punts i taques taronja brillants marquen les estructures químiques adhesives que actuen com a àncores biològiques, responsables d'enganxar molècules proteiques a la superfície de les cèl·lules embrionàries, ajudant així a mantindre-les unides. No són només els cucs els que presenten aquestes estructures –molts organismes des del simple rent fins als humans també les presenten. Les àncores defectuoses són conegudes per ser les responsables d'un gran nombre de defectes de naixement en els xiquets, causant problemes en el desenvolupament del ronyó i intestí, així com retards mentals. Fent un seguiment del patró molecular d'aquests ancoratges en els embrions de cucs, els científics poden començar a ubicar els canvis responsables en problemes del desenvolupament en humans.

  Escrit per Kat Arney

  Imatge de Ronen Zaidel-Bar i col·laboradors
  National University of Singapore
  Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (BY 4.0)
  Investigació publicada a PLOS Genetics, març de 2015

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.