• 6 de desembre de 2018

    La Pesca de Pistes

    Les quatre cambres del nostre cor, dos aurícules per damunt de dos ventricles, comencen a funcionar molt abans del nostre naixement, però com es forma al principi continua sent un misteri. Afortunadament, un dels nostres ancestres llunyans, el peix zebra, pot tindre algunes pistes. Ací, podem observar imatges d’un cor de peix zebra des de diferents angles agafades amb un microscopi d'alta potència. Les cèl·lules ressaltades en blau tenen el gen anomenat meis2b activat (en peixos adults aquest patró asimètric unilateral ajuda a distingir els costats esquerre i dret de l'única aurícula del peix). La forma humana de meis2b pot ajudar a separar les aurícules dreta i esquerra durant el desenvolupament –una instrucció genètica que ha anant transmetent-se des dels peixos amb el cor més senzill. Els errors en aquests gens poden afavorir l'aparició de cardiopaties congènites, de manera que és possible que el peix zebra siga utilitzat novament per a investigar les causes, i desenvolupar tractaments potencials per a aquestes malalties en humans.

    Escrit per John Ankers
    Imatge d'Almary Guerra
    Department of Developmental Genetics, Max Planck Institute for Heart and Lung Research, Bad Nauheim, Alemanya
    Drets de la imatge reservats pels autors originals
    Investigació publicada en eLife, maig de 2018

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.