• 10 de novembre de 2016

  Interruptor per Olorar

  Ensuma bé l’aire del teu voltant. ¿Què pots olorar? Tal vegada un poc de café fresc o galetes fornejant-se. O tal vegada, el ranci de la catifa o algú que necessita una bona dutxa. Siga el que siga, només pots olorar gràcies al teu epiteli olfactori – una fina capa de cèl·lules en la part posterior del nas que captura les molècules de l’aire i les converteix en informació sobre les olors que trobes. Aquesta imatge del microscopi mostra el cervell en desenvolupament d’un embrió de ratolí, al voltant de la meitat del desenvolupament. Les cèl·lules que es convertiran en neurones receptores de l’olfacte – neurones especialitzades per olorar – es destaquen en verd al voltant de la xicoteta bossa en la part superior esquerra de la imatge. Els científics han trobat que un grup de molècules conegudes com a SWI/SNF (pronunciat en angles com a ‘switch sniff’, és a dir 'interruptor per olorar') són vitals per al creixement de les cèl·lules nervioses a mesura que es desenvolupa l’epiteli olfactori. Així que sense SWI/SNF, no podries olorar res en absolut.

  Escrit per Kat Arney

  Imatge del treball de Christina Bachmann, Huong Nguyen i Joachim Rosenbusch, i col·laboradors
  University Medical Center, Georg-August-University, Göttingen, Alemanya
  Imatge originalment publicada sota una llicència Creative Commons (BY 4.0)
  Publicat en PLOS Genetics, setembre de 2016

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.