• 23 d'octubre de 2019

  Insensible

  Compara la pell del dors i de la palma de la teua mà. Són clarament diferents, i tenen funcions úniques. I la pell que tens a les plantes dels teus peus també és diferent, gruixuda i dura per a poder caminar sobre sòls durs. Però quan algú perd una extremitat per alguna malaltia o per algún accident, i té un monyó en contacte amb una cama prostètica, la pell que creix en aquesta zona no és igual de gruixuda que la de la planta del peu, per tant és obvi que no està preparada per a suportar pes i fricció. Re-dissenyant una pell més dura podria fer que les extremitats prostètiques foren més còmodes. Un nou estudi va analitzar què feia que la pell dels peus fóra tant dura, i va descobrir que, més enllà d'unes capes més gruixudes, també es troba una estructura diferent a la de la resta de la pell. Per exemple, hi ha bandes de col·lagen (groc en el cas de la pell de la planta dels peus, a dalt, comparada amb la pell del cos, a baix), una proteïna estructural clau. Detalls com aquest ajuden a construir una fotografia completa de la pell. El pròxim repte és aplicar aquest coneixement als pacients.

  Escrit per Anthony Lewis

  Imatge del treball de Colin J. Boyle i col·laboradors
  Department of Bioengineering, Imperial College London, Londres, Regne Unit
  Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (BY 4.0)
  Publicat en Science Advances, octubre de 2019

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.