• 22 d'octubre de 2019

  Guerres de Clons

  Durant el desenvolupament, les cèl·lules mare produïxen grups de noves cèl·lules amb un origen comú, conegudes col·lectivament com a clons. Als teixits epitelials, fets de capes contínues de cèl·lules, com per exemple la nostra pell o la coberta de revestiment del nostre intestí, els clons tendixen a mantindre's units, com es pot apreciar en l'epiteli d'aquesta mosca del vinagre (Drosophila): les cèl·lules en magenta es mantenen als seus clons, en lloc de mesclar-se lliurement entre altres cèl·lules (en verd). Utilitzant simulacions amb ordinador, els investigadors varen predir que el tamany cel·lular és important perquè es duga a terme aquest comportament, ja que les cèl·lules més xicotetes tendixen a eixir dels clons i es dispersen entre altres cèl·lules, un comportament que també podem observar en agrupacions de bambolles de sabó. Quan es varen provar experimentalment aquestes prediccions en Drosophila, com s'esperava, els clons mutants amb cèl·lules més menudes s'acabaven disgregant, entrellaçant-se amb cèl·lules veïnes. Com que les cèl·lules cancerígenes, a sovint varien de tamany, aquests descobriments podrien tindre unes implicacions importants per al moviment d'aquestes cèl·lules pels teixits epitelials.

  Escrit per Emmanuelle Briolat

  Imatge del treball de Subramanian P. Ramanathan, Matej Krajnc i Matthew C. Gibson
  Stowers Institute for Medical Research, Kansas City, MO, EUA
  Drets de la imatge Elsevier 2019. Reproduït amb permís
  Publicat en Developmental Cell, setembre de 2019

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.