• 6 de juny de 2018

  Guardià

  Al centre d'una cèl·lula es troba el seu nucli, el qual conté tot el codi genètic de la cèl·lula. Com era d'esperar, aquest manual d'instruccions per a la vida està altament protegit per fortes parets de membrana.Per tal de garantir que aquest compartiment continue rebent subministres importants des de l'exterior, el nucli està comunicat per una conjunt de proteïnes que constitueixen els anomenats complex del porus nuclear. Els científics han trobat recentment com, les 552 peces d'este porus, encaixen juntes. L'animació resultant, quasi al·lucinadora, els dóna una idea de la complexa arquitectura de la vida. Com amb qualsevol gesta d'enginyeria, l'equip va descobrir que, el portal conté columnes i cables diagonals robustos que permeten la seua conexió proporcionant-los, així, força i flexibilitat. Amb aquest mapa, es pot comprendre millor com una cèl·lula protegix el seu funcionament intern, a la vegada que ajuda a tindre una percepció de com algunes malalties com el càncer interferixen amb l'estructura i funció d’aquest portal.

  Escrit per Gaëlle Coullon

  Imatge del Laboratory of Cellular and Structural Biology, The Rockefeller University
  The Rockefeller University, Nova York, EUA
  Drets de la imatge/vídeo reservats pels autors originals
  Investigació publicada en Nature, març de 2018

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.