• 29 de novembre de 2021

  Greix Fregit

  Malhauradament, que un xiquet supere un càncer no vol dir que els seus problemes de salut hagen acabat. Més endavant en la vida, tindrà un major risc de desenvolupar no només altres càncers, sinó també afeccions cardiovasculars com la diabetis o la malaltia coronària. Però, per què un càncer infantil hauria d'afectar la salut cardiovascular en l'edat adulta? Investigacions recents suggereixen que la radiació utilitzada per eliminar el càncer podria danyar els teixits grassos del pacient, arruïnant les seues funcions metabòliques. De fet, els pacients que van rebre radioteràpia de xiquets sovint creixen amb teixit gras inflamat i disfuncional semblant al de les persones amb obesitat o malalties cardiometabòliques. El teixit gras que es mostra en la imatge, per exemple, està infiltrat amb macròfags inflamatoris (violeta). Si bé encara no s'ha establit un vincle directe entre la radioteràpia i els trastorns metabòlics, els resultats suggereixen que protegir els teixits grassos d'un xiquet mentre els seus tumors reben radiació pot reduir la possibilitat de danys i, per tant, de problemes cardiovasculars futurs.

  Escrit per Ruth Williams

  Imatge del Laboratory of Molecular Metabolism at The Rockefeller University
  Laboratory of Molecular Metabolism, The Rockefeller University, New York, NY, EUA
  Drets de la imatge reservats pels autors originals
  Investigació publicada a JCI Insight, setembre de 2021

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.