• 28 de novembre de 2021

  Super Cuc

  Els cucs pantera (Hofstenia miamia) estan acostumats a patir ferides horribles: són perfectament capaços de mossegar-se els uns als altres quan tenen gana. Tot forma part de la vida d'un animal que pot regenerar tot el seu cos. H. miamia pot tornar a créixer la seua cua, els seus músculs i fins i tot el seu cervell. Encara més, si vosté trossejara un d'aquests cucs, n'hi creixerien de nous a partir de les peces. Ací, els investigadors utilitzen l'enginyeria genòmica per fabricar les seues cèl·lules mare embrionàries transgèniques, introduint gens que produeixen proteïnes fluorescents verdes i roges i destacant diferents teixits al cuc en desenvolupament. Sota un microscopi confocal, els investigadors detecten com el múscul en creixement actua com una espècie de bastida sobre la qual s'arrossega la pell en desenvolupament (roja). Amb aquestes tècniques a l'abast, el següent pas és investigar com el cuc es regenera per complet, potser trobant similituds a les cèl·lules mare humanes que podrien guiar-se per a curar ferides.

  Escrit per John Ankers

  Imatge de Lorenzo Ricci, Srivastava Lab
  Department of Organismic and Evolutionary Biology, Museum of Comparative Zoology, Harvard University, Cambridge, MA, EUA
  Drets de la imatge reservats pels autors originals
  Publicat en Developmental Cell, novembre de 2021

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.