• 1 de gener de 2017

  Gestor de la Set

  El nostre rellotge biològic incorporat regula els ritmes circadians –que inclouen quan ens anem a dormir i ens despertem– mantenint els nivells hormonals i la temperatura corporal adequades per a l'hora del dia. Recentment els investigadors han vist en ratolins que el seu rellotge biològic també els estimula a ingerir aigua almenys dues hores abans de dormir. No obstant això, aquesta set no està vinculada al fet que els ratolins noten una deshidratació real, sinó més aviat a les neurones en el cervell per a que causen una preferència per beure, la qual cosa ajuda a mantenir els animals hidratats durant la nit. Els ratolins als qual se'ls va restringir la beguda prop de l'hora de dormir es trobaven significativament deshidratats cap al final del cicle del son. L'equip va trobar que la vasopresina, una molècula alliberada pel nucli supraquiasmàtic –la petita regió del cervell on es troben les cèl·lules del rellotge biològic– activava les neurones de la set del cervell (ressaltades en blau). És la primera demostració de com el rellotge biològic regula una funció fisiològica.

  Escrit per Katie Panteli

  Imatge cortesia de the Bourque lab, McGill University
  Centre for Research in Neuroscience and Brain Repair and Integrative Neuroscience Program, Research Institute of the McGill University Health Centre, Montreal, Canadà
  Drets de la imatge reservats pels autors originals
  Investigació publicada en Nature, setembre de 2016

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.