• 10 de març de 2016

    Esclafament Gravitacional

    Passar temps en la baixa gravetat de l'atmosfera de l'espai té un gran impacte en la salut humana. Atròfia muscular, pèrdua d'os, problemes cardiovasculars i del sistema immunològic afecten, tots, als astronautes . Ara els científics han desenvolupat un microscopi per a capturar les cèl·lules vives que experimenten canvis de gravetat. Les cèl·lules es van posar en el microscopi a bord de l'avió Zero-G, utilitzat per a entrenar els astronautes, i en el coet TEXUS-52. En vol parabòlic, la gravetat és zero o major del normal durant uns segons. Ací veiem una cèl·lula cancerosa humana amb el citosquelet, l'estructura que permet a les cèl·lules que mantinguen la seua forma, en verd. L'augment de la gravetat esclafa el citosquelet (dreta) en comparació amb la gravetat normal (esquerra). La influència de la gravetat va ser vista sobre els gens. Després d'una sèrie d'exposicions a baixa gravetat , les cèl·lules han augmentat l'activitat dels gens relacionats amb el citoesquelet. L'estudi de les cèl·lules d'esta manera és el primer pas per entendre com la gravetat afecta la salut humana a l'espai.

    Escrit per Vicky Ware
    Imatges del treball de Thomas J. Corydon i col·laboradors
    Department of Biomedicine, Aarhus University, Dinamarca
    Imatges publicades originalment sota una llicència Creative Commons (CC BY 4.0)
    Publicat en Scientific Reports, gener de 2016

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.