• 9 de març de 2016

  Cervell de Borinot

  Aquestes imatges increïblement detallades són exploracions del cervell d'un borinot (que mesura menys d'un centímetre de llarg) creades utilitzant una nova tècnica anomenada exploració per microtomografia computeritzada (micro-CT). De manera similar als escàners de tomografia computeritzada (TC) utilitzats als hospitals per visualitzar els tumors dins dels pacients o per veure l'estructura d'un cervell humà, la micro-CT utilitza feixos de raigs X de precisió per escanejar, a través d'objectes, centenars de vegades en totes les direccions. Aquests raigs X es recullen i es van acoblant utilitzant un ordinador potent, creant una imatge tridimensional que revela una gran quantitat de petits detalls. A diferència d'altres tècniques de microscòpia d'alta potència, en les quals s'utilitzen productes químics potencialment nocius per a conservar les cèl·lules, la micro-CT pot ser utilitzada per observar els teixits en el seu estat natural, proporcionant una imatge més precisa. I encara que pugui semblar que no tenim molt en comú amb un borinot brunzinaire, l'estudi de les estructures dels seus cervells i de com es relacionen amb la seva funció ajuda a aportar llum sobre la nostra pròpia matèria grisa.

  Escrit per Kat Arney

  Imatge del treball de Dylan B. Smith i col·laboradors
  Silwood Park, Imperial College London, School of Biological Sciences, Royal Holloway University of London, Regne Unit
  Imatges publicades originalment sota una llicència Creative Commons (CC BY 4.0)
  Publicat en Scientific Reports, febrer de 2016

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.