• 27 de desembre de 2016

  En un Membre

  Alguns animals tenen la increïble habilitat de regenerar extremitats senceres després d'una lesió. Durant milers d’anys ho hem observat admirats, preguntant-nos '¿per què nosaltres no podem?, i si algun dia ¿podríem fer el mateix? Ací, uns investigadors han avançat un poc en la resolució d’aquestes qüestions observant com una cama amputada del crustaci Parhyale hawaiensis es regenerava. L’exosquelet roig de la cama ressalta la forma del monyó sis dies després de l'amputació del membre. Amb un microscopi avançat s'ha mirat l'interior de la criatura transparent. Però, per poder tenir-la en observació durant una setmana sencera, la cama ha estat enganxada al portaobjectes, mantenint les cèl·lules enfocades, mentre l’animal es retorcia i s’alimentava. La recompensa ha sigut un vídeo del procés, pas a pas, de la reconstrucció completa dels teixits de la cama. Entendre aquest procés és el pròxim repte però, per ara, una nova punta de la cama sobreïx, a la part superior de l’exosquelet, preparada per estirar-se.

  Escrit per John Ankers

  Imatge per Frederike Alwes
  Institut de Génomique Fonctionnelle de Lyon (IGFL), École Normale Supérieure de Lyon, França
  Drets de la imatge reservats pels autors originals
  Publicat en eLife, octubre de 2016

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.