• 13 de març de 2019

  Els Sospirs Importen

  Des dels gemecs de dolor, fins als sospirs de plaer, utilitzem sons no verbals per comunicar sentiments, creant moments alegres de ''ha-ha'' travessant barreres lingüístiques. Aquest mapa interactiu mostra milers de ''ràfegues vocals'', agrupades per oients en 24 regions d'emoció diferents, que revelen una sorprenent varietat de sentiments amagats en els nostres grunyits i gemecs. Si passes el punter del ratolí sobre la pantalla, podràs escoltar un ''ah'' de suport, un ''eh?'' confós o una rialla avergonyida. Els més interessants, potser, són els sons que difuminen aquests límits: la sorpresa pot ser positiva o negativa, el seu so evoca tant la por com el temor. Molts d'aquests sons poden ser subjectius, amb diferents oients escoltant diferents emocions basades en experiències passades. Mapes similars podrien ajudar els metges i investigadors a investigar la percepció emocional en persones amb afeccions com la demència i l'autisme.

  Escrit per John Ankers

  Imatges per cortesia d'Alan Cowan
  Berkeley Social Interaction Laboratory, University of California, Berkeley, CA, EUA
  Drets de la imatge reservats pels autors originals
  Investigació publicada en American Psychologist, desembre de 2018

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.