• 6 d'octubre de 2019

  Divisió de Pèls

  Els dies amb el cabell malament poden parèixer un desastre, però podria ser pitjor. Com el cabell dels nostres caps, tenim innombrables estructures microscòpiques semblants a pèls, anomenades cilis, que recobrixen els conductes interns del nostre cos, i quan estan fora de lloc pot sorgir una àmplia varietat d'afeccions, des de malalties renals fins a sordesa. Com no poden ser retallades per un perruquer, aquestes petites protuberàncies gestionen el seu propi nombre i longitud, i els científics volen entendre millor aquest procés. Per investigar, els científics van suprimir l'activitat d'una proteïna particular que es creu que està involucrada, en Tetrahymena, un organisme unicel·lular cobert de cilis. Sense aquesta proteïna clau, a les cèl·lules van créixer menys cilis i més llargs (dreta) que de normal (esquerra), revelant un paper regulador important. Comprendre com es controla la longitud pot ser el primer pas per desenvolupar nous tractaments per intervindre quan el creixement va malament i assegurar que no hi haja un sol cili fora de lloc.

  Escrit per Anthony Lewis

  Imatge del treball de Yu-Yang Jiang i col·laboradors
  Department of Cellular Biology, University of Georgia, Athens, GA, EUA
  Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (BY 4.0)
  Publicat en PLOS Genetics, juliol de 2019

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.