• 13 d'octubre de 2015

  Detecció Doble

  El càncer d'ovari sovint passa desapercebut fins que s'ha estés per altres parts del cos i es converteix en difícil de tractar mitjançant cirurgia i quimioteràpia. En gran part, això és degut a l'absència de programes nacionals d'exploració per a fer un diagnòstic de la malaltia en la seua fase més primerenca, quan aquesta és més fàcil de curar. Però, un nou mètode no invasiu, provat en la UK Collaborative Trial of Ovarian Cancer Screening (UKCTOCS) pot detectar almenys dues vegades més indicis de càncer d'ovari que les estratègies convencionals. El nou mètode agafa mides d'un biomarcador (una proteïna específica alliberada per les cèl·lules cancerígenes de l'ovari, les cèl·lules blaves i roses que es mostren en la imatge) d'una sèrie de mostres de sang i interpreta els canvis produïts al llarg del temps per a predir amb major exactitud el risc de les dones per a desenvolupar càncer d'ovari. Tanmateix, la qüestió més important de si els càncers van ser detectats amb la suficient antelació per a salvar una vida dependrà de l'examen final de la prova, que es portarà a terme durant aquest any.

  Escrit per Kevin Pollock

  Imatge del treball dels professors P.M. Motta i S. Makabe
  Science Photo Library
  Qualsevol reutilització de la imatge necessita autorització per Science Photo Library
  Investigació publicada en Journal of Clinical Oncology, juny de 2015

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.