• 13 de setembre de 2016

  Desparasitació

  Afectant aproximadament a 800 milions de persones en el món i causant una xifra estimada de 60.000 morts per any, el cuc Ascaris lumbricoides, fotografiat ací en teixit hepàtic, és poc conegut però un significant problema global de salut. Les infeccions comencen en l'estómac i després s'extenen pel fetge i els pulmons, però la gravetat varia molt segons els individus. Per a entendre aquesta variació, un equip de científics comparen les respostes de resistència i vulnerabilitat dels ratolins infectats per Ascaris, identificant algunes diferències en les seus proteïnes hepàtiques, que podrien recolzar la susceptibilitat al paràsit. En particular, els ratolins més resistents presenten més proteïnes relacionades en processos dins el mitocondri i en la producció d'espècies reactives d'oxigen (i aquestes augmenent després de la infecció), suggerint que un alt ambient altament oxidatiu pot dificultar la dispersió del cucs. Més treball es necessita degut a què els ratolins no són hostes naturals d'Ascaris, però aquests resultats inicials suggerixen nous camins a explorar en la recerca de tractaments per a l'ascariasis.

  Escrit per Emmanuelle Briolat

  Imatge de la Dra Christina Dold i de la professora Celia Holland
  Department of Biology, Maynooth University, Maynooth, County Kildare, Irlanda
  Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (BY 4.0)
  Investigació publicada en PLOS Neglected Tropical Diseases, agost de 2016

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.