• 14 de setembre de 2016

    Nova Cèl·lula Ocular

    L'ull és un órgan fascinant, àmpliament estudiat i es pensa que està ben entés. Però ara els científics han trobat un tipus, totalment nou, de cèl·lula (de color groc) dins de la retina, el teixit que és capaç de detectar la llum quan arriba al fons de l'ull i transmet la informació al cervell a través del nervi òptic. Durant el darrer segle, es tenia coneixement de dos tipus de neurones retinals: cèl·lules exitatòries bipolars (de roig), que es connecten amb cèl·lules sensibles a la llum (fotoreceptors) i transmeten els impulsos nerviosos al nervi òptic, i les cèl·lules monopolars amacrines, que no estan connectades amb les cèl·lules fotoreceptores i inhibixen l'impuls nerviós. Les noves cèl·lules, no obstant, se situen en un punt intermedi: no interactuen amb fotoreceptors, però misteriosament trasmeten impulsos lumínics. El funcionament d'aquestes cèl·lules és encara desconegut, però el seu descobriment mostra que, fins i tot, quan els investigadors pensen que coneixen un òrgan com el palmell de la seua mà (en aquest cas els ulls), encara poden arribar a sorprendre's.

    Escrit per Ruth Williams
    Imatge del treball de Luca Della Santina, Sidney P. Kuo i Takeshi Yoshimatsu, i col·laboradors
    Department of Biological Structure, University of Washington, Seattle, WA, EUA
    Drets de la imatge reservats per Elsevier 2016
    Publicat en Current Biology, agost de 2016

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.