• 22 d'abril de 2016

    Creixement del Pèl

    La raó per la qual molts homes es queden calbs amb l'edat no es coneix bé, però un important descobriment podria obrir noves vies d'investigació. El creixement del cabell es va accelerar dramàticament en els ratolins que van ser modificats genèticament per a no tindre una proteïna que es troba en els fol·licles i que s'anomena FOXC1. Tot i que a l'inici creixen pèls gruixuts ràpidament, prematurament es tornaven grisos i començaven a quedar-se calbs. Els científics arribaren a la conclusió que FOXC1 controlava l'activitat de les cèl·lules mare del cabell en nínxols especialitzats i anomenats protuberàncies del fol·licle, les 'fàbriques' del fol·licle per on es formen nous pèls. L'absència de la proteïna posava cèl·lules a tota marxa, però l'esforç les esgotà, fent que es reduïra el nombre de paquets actius. A la foto veiem un fol·licle de ratolí amb cèl·lules mare tenyides de color verd clar i les protuberàncies de roig. La tija del pèl és de verd obscur i els centres, o nuclis, d'altres cèl·lules fol·liculars són de color blau.

    Escrit per Mick Warwincker
    Imatge cortesia d'Elaine Fuchs
    Howard Hughes Medical Institute, The Rockefeller University, NY, EUA
    Drets de la imatge reservats pels autors originals
    Investigació publicada en PNAS, febrer de 2016

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.