• 22 d'abril de 2016

  Creixement del Pèl

  La raó per la qual molts homes es queden calbs amb l'edat no es coneix bé, però un important descobriment podria obrir noves vies d'investigació. El creixement del cabell es va accelerar dramàticament en els ratolins que van ser modificats genèticament per a no tindre una proteïna que es troba en els fol·licles i que s'anomena FOXC1. Tot i que a l'inici creixen pèls gruixuts ràpidament, prematurament es tornaven grisos i començaven a quedar-se calbs. Els científics arribaren a la conclusió que FOXC1 controlava l'activitat de les cèl·lules mare del cabell en nínxols especialitzats i anomenats protuberàncies del fol·licle, les 'fàbriques' del fol·licle per on es formen nous pèls. L'absència de la proteïna posava cèl·lules a tota marxa, però l'esforç les esgotà, fent que es reduïra el nombre de paquets actius. A la foto veiem un fol·licle de ratolí amb cèl·lules mare tenyides de color verd clar i les protuberàncies de roig. La tija del pèl és de verd obscur i els centres, o nuclis, d'altres cèl·lules fol·liculars són de color blau.

  Escrit per Mick Warwincker

  Imatge cortesia d'Elaine Fuchs
  Howard Hughes Medical Institute, The Rockefeller University, NY, EUA
  Drets de la imatge reservats pels autors originals
  Investigació publicada en PNAS, febrer de 2016

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.