• 21 d'abril de 2016

  Cinta Aïllant de la Naturalesa

  Aquestes figures delicades poden semblar criatures de mar com aranyes, però en realitat són cèl·lules de Schwann: cèl·lules altament especialitzades que es troben en el cervell i en el sistema nerviós. Per tal de ser vistes clarament amb un microscopi, han estat tenyides amb un colorant fluorescent verda que destaca una molècula anomenada beta-tubulina, la qual actua com una mena de bastida interna. De la mateixa manera que els cables elèctrics de ta casa estan recoberts amb cinta de plàstic aïllant, per evitar curtcircuits i xocs, les neurones del teu cervell, en constant efervescència amb els senyals elèctrics que et permeten pensar, moure’t i reaccionar amb el món que t’envolta, també necessiten estar protegides. És ací on les cèl·lules de Schwann entren, buscant i embolicant-se al voltant de les neurones com la cinta al voltant del cable. Es produeixen grans quantitats d'una molècula lipídica coneguda com a mielina, que actua com aïllant tèrmic natural, ajudant als impulsos nerviosos a viatjar d’una manera ràpida i segura per tot el cervell i pel cos.

  Escrit per Kat Arney

  Imatge d'Uma Anand
  Imperial College, London, Regne Unit
  Drets de la imatge reservats per la fotògrafa
  Entrada destacada en Imperial Innovations “The Art of Research” competició del 2016

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.