• 28 d’octubre de 2015

  Contrarestar Cataractes

  Fent talls per aquest ull de ratolí es veuen com capes de ceba de cèl·lules fibroses corbades. Les fibres del cristal·lí maduren a mesura que es desenvolupa l’ull i es mouen cap al centre del cristal·lí, perdent els seus nuclis (les taques redones de color porpra) i omplint-se amb proteïnes cristal·lines (tenyide ací de color rosa). Les proteïnes cristal·lines són essencials per a la visió dels ratolins i la dels humans, però també poden ser danyines. Els canvis en l'ull, a mesura que envellim, de vegades permet la formació de cúmuls nuvolosos de proteïnes cristal·lines que condueixen a la formació de cataractes, la principal causa de discapacitat visual a tot el món. Estudiant els ulls dels que pateixen cataractes hereditàries, els investigadors van trobar un enzim anomenat lanosterol sintasa que no estava present, una pista important per al seu paper per a previndre la malaltia. Van descobrir que el lanosterol és capaç de dispersar les cúmuls cristal·lins i evitar la cataracta, augmentant les esperançes dels tractaments químics futurs sense la necessitat de cirurgia ocular.

  Escrit per John Ankers

  Imatge del laboratori de Paul G. Fitzgerald, University of California Davis, School of Medicine, EUA
  Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons
  Investigació publicada en Nature, juliol de 2015


Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.