• 27 d'octubre de 2015

  Fora de Control

  Aquest extrany paisatge és una foto de la pell d’una persona feta de prop, ornamentada per petites protuberàncies conegudes com a nevus epidèrmic. Són causats per cèl·lules normals de la pell que creixen fora de control, es presenta en un de cada 1.000 individus. I encara que les protuberàncies són inofensives, la seva aparença pot ser problemàtica –l'extirpació quirúrgica és una opció comú, però tendeixen a créixer de nou. S'han trobat defectes en un gen anomenat FGFR3 en al voltant d'un terç de les persones amb certs tipus de nevus epidèrmic, però, per a la resta de casos es desconeixen els erros genètics que intervenen. Normalment, el FGFR3 envia senyals a les cèl·lules dient-les que es dividisquen i cresquen exactament on es necessiten, i està estretament controlat. Però, dins dels nevus epidèrmics, la versió defectuosa de FGFR3 és hiperactiva. Està conduïnt contínuament les cèl·lules de la pell a créixer fora de control de manera que formen aquestos grumolls o protuberàncies característics.

  Escrit per Kat Arney

  Imatge de Hannah Causer
  Aquesta imatge està inclosa en l'exposició International Images for Science 2015, organitzada per la Royal Photographic Society i recolzada per Siemens com a part del Curiosity Project.
  Drets reservats pel fotògraf


Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.