• 13 de maig de 2018

  Construint Asteroides

  Per a una pel·lícula taquillera, es necessita més que un bon elenc, es necessita un equip de suport per ajudar l'elenc a brillar. Al cervell humà, les neurones són les estrelles de l'espectacle, però tampoc funcionarien correctament sense suport. Les cèl·lules anomenades astròcits fan això, però l'estudi dels seus efectes sobre les neurones sol limitar-se a explants cerebrals humans, que són escassos. Els investigadors presenten ara models tridimensionals creats al laboratori, organoides (realitzats pel creixement conjunt en una placa de cultiu d'astròcits i de neurones, que s'han format a partir de cèl·lules mare pluripotents humanes). Van nomenar aquests organoids com asteroides (a la foto). Els astròcits en creixement (de color verd) amb una alta densitat de neurones (de color roig) produïxen astròcits amb estructures complexes similars a les observades en el cervell humà, que es visualitzen ací mitjançant microscòpia de fluorescència. L'equip va ser capaç de controlar la quantitat exacta de cèl·lules cultivades juntes, que va resultar en un sistema fermament controlat, adequat per modelitzar malalties i anàlisi de fàrmacs.

  Escrit per Lux Fatimathas

  Imatge del treball de Robert Krencik i col·laboradors
  Center for Neuroregeneration, Department of Neurosurgery, Houston Methodist Research Institute, Houston, TX 77030, EUA
  Drets de la imatge reservats pels autors originals
  Publicat en Stem Cell Reports, novembre de 2017

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.