• 14 de maig de 2018

  El Poder dels Perícits

  Cada polzada del cos humà és atesa per una xarxa de vasos sanguinis. Les seues autopistes, metafòricament, són les artèries i les venes, mentre que els seus nombrosos capil·lars són les seues vies secundàries. Junts proporcionen nutrients vitals als teixits. Al cervell i la retina, els capil·lars es contrauen o es relaxen depenent de la quantitat de nutrients que necessiten. Se suggereix que les cèl·lules que envolten els capil·lars, anomenades perícits, són qui ho permeten, probablement utilitzant proteïnes com l'actina muscular alfa-llisa (SMA). A la retina del ratolí, els investigadors han revelat per primera vegada la presència d'alfa-SMA en perícits dels capil·lars (a la imatge). La retina es va congelar ràpidament utilitzant metanol gelat abans de mirar-la sota un microscopi; això va ajudar a assegurar que l'alfa-SMA no desapareguera del teixit. Els nivells alpha-SMA (de color roig) eren encara més elevats en perícits dels capil·lars (de color verd) tractats amb un fàrmac que estabilitza l'actina. Descobrir com es contrauen els capil·lars pot proporcionar pistes sobre el dany causat en un accident cerebrovascular, que és causat per un reduït flux de sang al cervell.

  Escrit per Lux Fatimathas

  Imatge del treball de Luis Alarcon-Martinez, Sinem Yilmaz-Ozcan i col·laboradors
  Institute of Neurological Sciences and Psychiatry, Hacettepe University, Ankara, Turquia
  Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (BY 4.0)
  Publicat en eLife, març de 2018

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.