• 28 de juny de 2021

  Connectat

  De la mateixa manera que simplement ficant un munt de components dins d’una caixa no construeixes un ordinador, formar un cervell va més enllà que posar un grapat de cèl·lules nervioses juntes dins d'un crani. Les cèl·lules cerebrals s’han de connectar entre elles mitjançant estructures conegudes com a sinapsi, creant circuits complexos que en última instància generen pensaments i accions. Però, tot i que es va proposar l’existència de sinapsis fa més d’un segle, i es van visualitzar per primera vegada a la dècada de 1950, encara sabem relativament poc sobre com es combinen exactament. Utilitzant ratolins com a substitut dels humans, els investigadors han estat explorant les molècules implicades en la formació de sinapsis en una part del cervell anomenada hipocamp (que es destaca ací en verd), que participa en l’aprenentatge i la memòria. Han descobert que les proteïnes anomenades latrofilines activen tipus específics de senyals entre cèl·lules que ajuden a desencadenar la formació de la sinapsi, revelant nous coneixements sobre aquest misteriós procés.

  Escrit per Kat Arney

  Imatge del treball fet per Richard Sando i Thomas C Südhof
  Department of Molecular &, Cellular Physiology and Howard Hughes Medical Institute, Standford University School of Medicine, Standford, CA, EUA
  Imatge publicada originalment amb una atribució Creative Commons 4.0 internacional (CC BY 4.0)
  Publicada en eLife, març de 2021

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.