• 28 de juny de 2021

    Connectat

    De la mateixa manera que simplement ficant un munt de components dins d’una caixa no construeixes un ordinador, formar un cervell va més enllà que posar un grapat de cèl·lules nervioses juntes dins d'un crani. Les cèl·lules cerebrals s’han de connectar entre elles mitjançant estructures conegudes com a sinapsi, creant circuits complexos que en última instància generen pensaments i accions. Però, tot i que es va proposar l’existència de sinapsis fa més d’un segle, i es van visualitzar per primera vegada a la dècada de 1950, encara sabem relativament poc sobre com es combinen exactament. Utilitzant ratolins com a substitut dels humans, els investigadors han estat explorant les molècules implicades en la formació de sinapsis en una part del cervell anomenada hipocamp (que es destaca ací en verd), que participa en l’aprenentatge i la memòria. Han descobert que les proteïnes anomenades latrofilines activen tipus específics de senyals entre cèl·lules que ajuden a desencadenar la formació de la sinapsi, revelant nous coneixements sobre aquest misteriós procés.

    Escrit per Kat Arney
    Imatge del treball fet per Richard Sando i Thomas C Südhof
    Department of Molecular &, Cellular Physiology and Howard Hughes Medical Institute, Standford University School of Medicine, Standford, CA, EUA
    Imatge publicada originalment amb una atribució Creative Commons 4.0 internacional (CC BY 4.0)
    Publicada en eLife, març de 2021

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.