• 19 de juny de 2018

  Boles de Plasmó

  Les diminutes nanopartícules tenen un gran potencial dins del nostre cos. Estes partícules hexagonals de magnesi, cadascuna d’elles 50.000 vegades més menudes que una pilota de platja, poden ser injectades en els nostres teixits i després ser desintegrades mitjançant làsers –les partícules de llum (fotons) col·lisionen amb els electrons que vibren al voltant de la superfície del metall, generant una boira d'ones ondulades anomenades plasmons al voltant de cada partícula. Les ones plasmòniques són sensibles als canvis del seu voltant, de manera que poden utilitzar-se per a analitzar les reaccions químiques que passen a prop, com per exemple el metabolisme del pacient. Aquí, les simulacions de models informàtics (a la fila superior) i d'experiments (a la fila inferior) mostren com, diferents longituds d'ona de la llum, creen diferents patrons de camp elèctric al voltant de les partícules. Encara que generalment són completament inofensives, amb una configuració diferent, les ones plasmòniques podrien ser destinades a fregir les cèl·lules canceroses. Aquestes nanopartícules de magnesi són més barates que les d'or o plata, i la seua forma única permet als nanoenginyers idear noves estructures útils.

  Escrit per John Ankers

  Imatge de Ringe Group/Rice University
  Department of Material Science and Nanoengineering i Department of Chemistry, Rice University, Houston, Texas, EUA
  Drets de la imatge reservats pels autors originals
  Publicat en Nano Letters, maig de 2018

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.