• 20 de juny de 2018

  Simis amb Cervell Gran

  Probablement la major diferencia entre els humans i els nostres cosins, els primats, és la grandària dels nostres cervells. El neocòrtex humà és unes tres vegades més gran que el d'un ximpanzé; i ara, els investigadors, han identificat tres nous gens que podrien explicar per què. Els tres gens són en realitat noves versions d'un altre gen, NOTCH2, que comparteixen els primats. Es coneix que NOTCH2 regula la producció de cèl·lules cerebrals durant el desenvolupament, per la qual cosa es creu que les versions humanes específiques recentment identificades –NOTCH2NLANOTCH2NLB i NOTCH2NLC– poden haver augmentant esta via de producció, creant més cèl·lules cerebrals. A banda de l’anàlisi del genoma dels humans i dels primats, els investigadors trobaren aquests gens buscant seqüències d’ADN expressades en organoides cerebrals humans però no en primats –cultiu d'estructures embrionàries paregudes a cervells (a la foto). La identificació dels tres gens NOTCH2NL no sols proporciona la idea de com va evolucionar el nostre cervell gegant, sinó que també pot aportar llum sobre determinats trastorns del desenvolupament cerebral.

  Escrit per Ruth Williams

  Imatge de Vincent Meng i Andrew Field
  UC Santa Cruz Genomics Institute, Santa Cruz, CA, EUA
  Drets de la imatge reservats pels autors originals
  Investigació publicada en Cell, maig de 2018

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.