• 20 de juny de 2018

    Simis amb Cervell Gran

    Probablement la major diferencia entre els humans i els nostres cosins, els primats, és la grandària dels nostres cervells. El neocòrtex humà és unes tres vegades més gran que el d'un ximpanzé; i ara, els investigadors, han identificat tres nous gens que podrien explicar per què. Els tres gens són en realitat noves versions d'un altre gen, NOTCH2, que comparteixen els primats. Es coneix que NOTCH2 regula la producció de cèl·lules cerebrals durant el desenvolupament, per la qual cosa es creu que les versions humanes específiques recentment identificades –NOTCH2NLANOTCH2NLB i NOTCH2NLC– poden haver augmentant esta via de producció, creant més cèl·lules cerebrals. A banda de l’anàlisi del genoma dels humans i dels primats, els investigadors trobaren aquests gens buscant seqüències d’ADN expressades en organoides cerebrals humans però no en primats –cultiu d'estructures embrionàries paregudes a cervells (a la foto). La identificació dels tres gens NOTCH2NL no sols proporciona la idea de com va evolucionar el nostre cervell gegant, sinó que també pot aportar llum sobre determinats trastorns del desenvolupament cerebral.

    Escrit per Ruth Williams
    Imatge de Vincent Meng i Andrew Field
    UC Santa Cruz Genomics Institute, Santa Cruz, CA, EUA
    Drets de la imatge reservats pels autors originals
    Investigació publicada en Cell, maig de 2018

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.