• 25 de març de 2019

  Biofilms de Construcció

  Si pogueres veure una ciutat desenvolupar-se a través de les èpoques, veuries que els petits edificis es propaguen i creixen, enfrontant-se als límits de la ciutat i, finalment, brollaran gratacels. Series testimoni de la mecànica global d'una ciutat en creixement. Observa com creixen els bacteris i, de vegades, els veuràs unir-se a làmines anomenades biofilms. Amb el temps, aquestes ciutats bacterianes també canvien de forma i d'estructura. Uns investigadors van observar aquests canvis en plaques de Vibrio cholerae, el patogen que causa el còlera, utilitzant una varietat de tècniques d'imatgeria, inclosa la microscòpia electrònica de rastreig. Quantificar aquestes observacions els va permetre deduir el que estava passant a nivell mecànic. L'equip va trobar una mecànica global en joc, amb biofilms produint arrugues i ampolles (a la foto) en resposta a les inestabilitats de la seua estructura. Els biofilms són notòriament més difícils de destruir que els bacteris solitaris i, per tant, els nous fàrmacs dirigits als mecanismes del creixement dels biofilms poden resultar útils per combatre les malalties que causen.

  Escrit per Lux Fatimathas

  Imatge de Jing Yan i col·laboradors
  Princeton University, Princeton, NJ, EUA
  Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (BY 4.0)
  Investigació publicada en eLife, març de 2019

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.