• 26 de març de 2019

  Angle de Llum

  Una ràfega de color és una forma de comunicació universal. Reaccionar davant d'ella, veient perill o potser calma, també és una manera ràpida de controlar els canvis durant les proves mèdiques. Els científics i els enginyers estan buscant noves maneres de dividir, o refractar, a la carta la llum blanca en el seu espectre de l'arc de Sant Martí. Ací hi ha gotes d'oli en un plat que mostren iridescència: il·luminades amb llum blanca, presenten diferents colors des de diferents angles, i es crea així un arc de Sant Martí brillant. El secret es troba en obstaculitzar el camí de la llum, en un procés conegut com a coloració estructural; en aquest cas, dos tipus de partícules en l'oli es troben creant una forma d'hemisferi que refracta la llum en forma d'ones de colors. És possible manipular aquests patrons, la qual cosa ens obri portes a utilitzar tècniques similars per crear pintures iridiscents, o potser nous sensors colorimètrics, els quals s'usen en el cos per controlar els processos corporals.

  Escrit per John Ankers

  Imatge del Zarzar lab, Penn State University
  The Pennsylvania State University, University Park, PA, EUA
  Drets de la imatge reservats pels autors originals
  Investigació publicada en Nature, febrer de 2019

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.