• 23 de juny 2015

  Apuntant a les Tènies

  Aquesta criatura d'aspecte bonic és en realitat la forma larvària d'un paràsit perillós per a la vida. Echinococcus granulosus, també conegut com la tènia dels gossos, es pot transmetre als sers humans i fer créixer quistos reproductius en els òrgans vitals, com els pulmons o el fetge. Els tractaments actuals fracassen en el 30-40% dels pacients, però hi ha una cura potencialment prometedora. Un medicament anomenat metformina ja s'utilitza per a tractar la hiperglucèmia en persones amb diabetis tipus 2. Funciona bloquejant la cadena de transport electrònica, que és part del procés de respiració que convertix l'energia dels sucres dels aliments en una forma que l’organisme puga usar. La metformina també evita que el fetge produïsca més sucres, la qual cosa significa que el paràsit no pot obtindre prou energia per a sobreviure. A causa de la seua capacitat per a bloquejar l'alliberament d'energia, la metformina també s'està provant per combatre les cèl·lules canceroses, que utilitzen una gran quantitat d'energia.

  Escrit per Esther Redhouse White

  Imatge del treball de Julia A. Loos i Andrea C. Cumino
  Universidad Nacional de Mar del Plata (UNMdP), Argentina
  Publicat originalment sota una llicència Creative Commons (BY 4.0)
  Investigació publicada en PLOS One, maig de 2015

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.