• 15 de maig de 2015

  Anant amb Bucles

  Per a sobreviure amb èxit en un entorn, els bacteris han de superar molts desafiaments –per exemple la migració a les fonts d'aliment, que podrien estar a certa distància unes d'altres. Per a això, el bacteri Bacillus subtilis, que viu en el sòl i s'utilitza en la producció d'antibiòtics, no només utilitza el seu flagel, semblant a un fuet, per a propulsar-se en una espècie de moviment natatori, sinó que també es pot 'lliscar'. D'aquesta manera, B. subtilis forma estructures multicel·lulars, permetent que molts es moguen cap avant i es disseminen en feixos. Aquestes cadenes de cèl·lules, anomenades paquets de van Gogh, s'alineen molt bé (el panell superior) per a formar cadenes de bucles a la vora de la colònia bacteriana. A mesura que els bucles creixen, empenten i la colònia sencera es mou des del centre, donant lloc a què la colònia semble un pètal (panell inferior). La comprensió d'aquest tipus d'organització cel·lular sistemàtica ajudarà a entendre com funcionen altres espècies bacterianes.

  Escrit per Katie Panteli

  Imatge del treball de Roberto Kolter i col·laboradors
  Harvard Medical School, EUA
  Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (BY 4.0)
  Investigació publicada en PLOS Biology, abril de 2015

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.