• 11 de maig de 2018

  Amics amb Plomes

  Com molts patrons naturals, les plomes són elegants i simples, però apropant-se a les molècules de l'interior, una gran quantitat de proteïnes treballen per donar forma a cada branca. El patró saludable d'aquestes plomes de pollastre (mostrat a la part superior central i dibuixat a just a la part inferior) està format per xicotetes GTPases, proteïnes que controlen com i quan les branques es desenvolupen en diferents punts del raquis de la ploma (eix central). En eliminar dues d'aquestes proteïnes, RhoA (a l'esquerra) o Cdc42 (a la dreta) s'altera el patró. Alguns dels passos implicats en la formació del patró dels teixits, o la morfogènesi, són comuns a altres òrgans; i, fins i tot, a espècies diferents. La ramificació de les plomes s'utilitza com a model per provar les quimioteràpies, observant com els patrons delicats afronten aquests poderosos productes químics com un pas per ajudar els teixits humans a recuperar-se després dels necessaris, però perjudicials, tractaments contra el càncer.

  Escrit per John Ankers

  Imatge adaptada del treball de Dongyang Cheng, Xiaoli Yan, Guofu Qiu i Juan Zhang
  Institute of Life Sciences, Fuzhou University, Fuzhou, Fujian, Xina
  Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (BY 4.0)
  Publicat en Nature Communications, abril de 2018

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.