• 26 d'octubre de 2018

  A l'Aguait

  El càncer de pàncrees és una de les formes de càncer més mortals que hi ha; en part perquè, en la gran majoria dels casos, no es troba fins que el tumor inicial s’ha expandit per tot el cos i s’ha fet incontrolable. Per açò, és més frustrant que, els casos estranys on el càncer s’agafa a temps i s’elimina per complet per cirurgia, després torne a aparéixer, inexplicablement, en el fetge del pacient. Un nou estudi podria explicar el perquè. Encara que el fetge pareguera que està lliure de càncer en el moment de l’operació, allotja uns passatgers amagats en forma de cèl·lules canceroses inactives (de color roig, a la dreta; comparat amb el tumor primari, a l'esquerra). Aquestes cèl·lules migrants evadixen les defenses del cos gràcies a no expressar les molècules claus a les que es dirigix del sistema immunitari (verd). Després de l’operació, el sistema immunitari del fetge està distret i esgotat, presentant una oportunitat per a les cèl·lules inactives, que desperten i actuen. Descobrir el seu engany és el primer pas per bloquejar-les en un futur.

  Escrit per Anthony Lewis

  Imatge del Fearon Lab, Cold Spring Harbor Laboratory
  Cold Spring Harbor Laboratory, Cold Spring Harbor, NY, EUA
  Drets de la imatge reservats pels autors originals
  Investigació publicada en Science, juny de 2018

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.