• 27 d'octubre de 2018

  Onada de Calor

  Encara que podem veure alguns dels vasos sanguinis que tenim sota la pell, molts estan soterrats profundament. La imatge s’ha obtingut per la tècnica de tomografia fotoacústica, que revela la xarxa amagada d’artèries i venes de la palma de la mà d’una persona adulta. Les inofensives pulsacions del làser es transformen en petites ràfegues calentes, després d’haver impactat amb les substàncies químiques de la sang –ajudant a produir aquests mapes de la circulació. A la dreta, els colors artificials seleccionen els vasos sanguinis més profunds de roig i groc. Aquests, són, en la seua majoria artèries, amb venes situades prop de la superfície de la pell, en blau i verd. Després de provar-la amb subjectes sans, la tècnica podria ser aplicada per estudiar afeccions com les varius –buscant canvis en els plecs i torsions dels vasos sanguinis– o per a reconéixer l'angiogènesi,, la formació de nous vasos sanguinis, comú en el càncer de mama; dirigint el diagnòstic, el tractament i la recuperació.

  Escrit per John Ankers

  Imatge del treball de Yoshiaki Matsumoto i Yasufumi Asao, i col·laboradors
  Department of Breast Surgery, Graduate School of Medicine, Kyoto University, Kyoto, Japó
  Imatge publicada originalment sota una llicència CreativeCommons (BY 4.0)
  Publicat en Scientific Reports, gener de 2018

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.