• 4 d'octubre de 2016

  Vol de Febra

  Les papallones nocturnes tigre es mereixen el seu nom ferotge; defenent-se dels depredadors mitjançant l'acumulació de substàncies tòxiques en els seus cossos i anunciant el perill amb impressionants i colorits patrons d'ales. Les toxines d'algunes espècies són suficientment potents com per ser perjudicials també per als humans; tocant les erugues o inhalant els pèls i escates d'un adult pot donar lloc a doloroses lesions en la pell o reaccions en tot el cos, tot això conegut com a lepidopterisme. En casos severs, els símptomes poden ser semblants al de les febres infeccioses com ara dengue o chikungunya, fins i tot poden arribar a ser fatals. De fet, recents investigacions suggereixen que creixements en la població de la papallona nocturna tigre Asota caricae, fotografiada amb els seus pels irritants i gotes de fluids defensius (assenyalats amb una fletxa), juguen un insospitat i, al mateix temps, important paper en els devastadors brots de febra a l'Índia. Una major consciència de l'impacte de les papallones nocturnes tigre en la salut dels humans deuria ajudar a previndre errors en el diagnòstic, mentre que fer un seguiment i gestionar la seua població podria reduir la severitat de futures epidèmies.

  Escrit per Emmanuelle Briolat

  Imatge de Mohan Anjana
  MIMS Research Foundation, Malabar Institute of Medical Sciences (Aster MIMS), Kozhikode, Kerala, Índia
  Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (BY 4.0)
  Publicada en PLOS One, abril de 2016

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.