• 6 de juliol de 2020

    Veure i Cons-S

    Veiem el món exterior com apareix projectat en la part posterior dels nostres ulls - on els fotoreceptors de la retina reaccionen a les longituts d'ona de la llum de diferents colors, ajudant a enviar imatges al cervell. Però no tots els fotoreceptors són iguals, i estan organitzats en diferents patrons, donant a diferents espècies poders visuals únics. Aquests mapes de la superfície corbada de la retina d'un ratolí, disposats en pla com un mapa projectat de la Terra, resalten els fotoreceptors en colors clars (línia superior), mentre que un tipus específic anomenat con-S s'agrupa en el costat més baix de la retina (línia inferior). Ací és on els raigs de llum de la part superior s'enfoquen, suggerint que els ratolins tenen una visió sensible al color que es focalitza en el cel i els arbres, on es trobe els seus predadors o pot estar el seu següent menjar. Aplicant tècniques similars al mapeig de fotoreceptors humans, i la seua connexió amb el cervell, podria revelar claus per a les condicions que afecten a la nostra visió.

    Escrit per John Ankers
    Imatge adaptada del treball de Francisco M. Nadal-Nicolás i col·laboradors
    Retinal Neurophysiology Section, National Eye Institute (NIH), Bethesda, MD, EUA
    Imatge publica originalment sota llicència Creative Commons Attribution 4.0 International (CC BY 4.0)
    Publicat en eLife, maig de 2020

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.