• 23 de desembre de 2019

  Veure-ho Tot

  Gaudeixes observant cada pinzellada d'un quadre o sent captivat per una pel·lícula d'acció? Al món de la microscòpia, existeix una tècnica que combina el millor dels dos mons: la microscòpia correlativa òptica-electrònica (MCOE). Cèl·lules vives són fotografiades en 3D a temps real, utilitzant un microscopi òptic, i després processades per capturar imatges detallades fent servir un microscopi electrònic. Les imatges obtingudes són solapades amb ajuda de marques als plats on es s'han cultivat cèl·lules. Això funciona bé en plaques amb cèl·lules separades entre elles, però quan les cèl·lules omplin tot el suport, les marques queden obscurides. Ara, els investigadors solventen aquest problema fent crèixer les cèl·lules en reixetes de malla d'or. Les reixes romanen visibles tant amb microscòpia òptica com electrònica, inclús quan hi ha un creixement excessiu de cèl·lules. Això ha permés fotografiar cèl·lules vives i obtindre imatges amb microscòpia electrònica (imatge) de cèl·lules epitelials altament empaquetades infectades amb Salmonella (roig). Això ha revelat com una cèl·lula extén una estructura en forma d'anell en resposta a la infecció.

  Escrit per Lux Fatimathas

  Imatge del treball de Carina Kommnick, Andrea Lepper i Michael Hensel
  Abt. Mikrobiologie, Universität Osnabrück, Osnabrück, Alemanya
  Imatge publicada sota una llicència Creative Commons 4.0 International (CC BY 4.0)
  Publicat en Scientific Reports, novembre de 2019

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.