• 1 de febrer de 2018

  Una Situació Enganxosa

  L’esclerosi lateral amiotròfica (ELA), també coneguda com la malaltia de la neurona motora o malaltia de Lou Gehrig, es caracteritza per la pèrdua progressiva de neurones motores, les quals controlen els moviments voluntaris dels músculs corporals. Aquesta imparable mort cel·lular va provocant un empitjorament de la rigidesa muscular, debilitat i desgast fins que el pacient no es pot moure, parlar, tragar o respirar de manera normal. S’ha descobert que abans que les neurones moren, desenvolupen agregats proteics, o inclusions, que es creu que segresten la maquinària cel·lular, evitant la funció normal. Per exemple, la proteïna de la fotografia –hnRNPA2– de vegades està mutada en ELA, i la versió mutant es pensa que convertix aquesta proteïna perfectament soluble, la qual forma estructures amb forma de gota dins de les cèl·lules (a la imatge), en un, més enganxós, estat sòlid associat a la malaltia. Entendre com aquestes mutacions i altres modificacions a la proteïna causen aquestes transformacions podria revelar noves vies de previndre o revertir la malaltia.

  Escrit per Ruth Williams

  Imatge de Veronica Ryan/Brown University
  Department of Molecular Pharmacology, Physiology, and Biotechnology, Brown University, Providence, RI, EUA
  Drets de la imatge reservats pels autors originals
  Estudi publicat en Molecular Cell, gener de 2018

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.