• 25 de maig de 2018

  Un Flaix en la Foscor

  Estem acostumats a encendre les llums amb un interruptor. Però, ¿què ocorre si activem altres coses amb una llum? Amb l'ús de l’optogenètica, els investigadors poden il·luminar puntualment cèl·lules del cervell amb l’objectiu d’activar-les o inhibir-les, revelant així detalls crucials sobre el que està passant. Però hi ha una limitació física, ja que només podem irradiar amb llum sobre la superfície cerebral. Per resoldre això, una nova tècnica fa ús d'un tipus diferent de llum, l'anomenada infraroja propera, la qual travessa els teixits corporals com la llum visible travessaria un vidre. Els investigadors injectaren un conjunt de nanopartícules (de color blau a la imatge) en un cervell de ratolí, les quals poden originar llum visible quan s'irradien amb llum infraroja propera des de fora. D’aquesta manera, podien estimular les cèl·lules del cervell que prèviament eren inaccessibles (punts rojos a la secció cerebral de la imatge). Les primeres proves van permetre desencadenar la recuperació de la memòria amb èxit, i aquesta tècnica podria ajudar a obtindre noves metodologies per tractar tot tipus de malalties neurològiques.

  Escrit per Anthony Lewis

  Imatge del RIKEN Brain Science Institute, Wakoshi, Saitama, Japó
  Laboratory for Circuit and Behavioral Physiology, RIKEN Brain Science Institute, Wakoshi, Saitama, Japó
  Drets de la imatge reservats pels autors originals
  Investigació publicada en Science, febrer de 2018

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.