• 30 d'octubre de 2018

  Ulls Blaus

  El fet que s'haja incrementat la disponibilitat dels tests d'ADN no només està ajudant a la humanitat, sinó que també està aportant informació sobre els secrets genètics dels nostres millors amics, els gossos. Una empresa que ha portat a terme tests d'ADN de més de 6.000 gossos ha descobert la variació genètica responsable de donar als Huskies Siberians els seus penetrants ulls blaus. Intrigantment, la coloració blava dels iris del Husky no es deu a les mateixes alteracions genètiques que sí s'han pogut trobar a altres races amb els ulls blaus. En aquest cas, està causada per una xicoteta secció duplicada de l'ADN, propera a un gen anomenat ALX4, el qual juga un paper important en el desenvolupament dels ulls en moltes espècies de mamífers. Portant només una còpia de la versió duplicada és suficient per provocar que el Husky tinga els ulls blaus o heterocromia (un ull blau i altre marró). Encara que no necessites fer un test genètic per saber de quin color són els ulls del teu gosset, aquest descobriment ajuda a entendre els processos subjacents del desenvolupament dels ulls en gossos, i potser també en els seus amos.

  Escrit per Kat Arney

  Imatge del treball de Petra E. Deane-Coe i col·laboradors
  Embark Veterinary, Inc., Boston, MA, EUA
  Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (BY 4.0)
  Publicat en PLoS Genetics, octubre de 2018

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.