• 6 de juny de 2015

  Ulls Blaus Vells

  Com qualsevol persona daltònica sap, no podem veure tots els colors equitativament però, 'el vestit' destaca un fenomen distint –la forma en què es detecta la intensitat dels colors també varia. La manera amb que el color és percebut està sent estudiada per investigadors que examinen la degeneració macular associada a l'edat (DMAE), una forma de ceguera en la vellesa que provoca que l'enfocament de detall es convertixca en borrós mentre que la visió perifèrica es manté intacta. Han provat com els individus poden distingir de manera senzilla colors específics quan estan adjacents a tonalitats similars o contrastatas front altres tonalitats obscures. Els pacients amb DMAE van ser menys capaços de detectar tots els colors que els controls, però això va ser particularment marcat en els tons blaus, i aquest sigué el cas, fins i tot, quan els pacients només estaven lleugerament afectats per DMAE. Encara que la DMAE no es pot curar, si el diagnòstic es precoç, la progressió cap a la ceguera es pot frenar, així que les proves de sensibilitat al contrast del color poden ser una manera útil d'identificar les persones amb risc.

  Escrit per Julie Webb

  Imatge original de Cecilia Bleasdale
  Imatge reproduïda per Karl Gegenfurtner, Marina Bloj i Matteo Toscani
  Drets de la imatge reservats per Elsevier 2015
  Investigació publicada en Current Biology, maig de 2015

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.