• 22 de novembre de 2021

  Túnel del Contraban

  Imagina a un criminal buscat escapolint-se per un túnel secret per evitar ser detectat a la superfície. Això és el que fan algunes formes del virus de la grip, propagant-se directament entre les cèl·lules a través de túnels de connexió en lloc de (o a més de) la seua tàctica de disseminació habitual de formar partícules a la superfície cel·lular i escampar-se a la recerca de nous objectius. Aquest tipus de transport directe no es comprén bé, però un nou estudi ha identificat un contrabandista que permet aquest moviment: una proteïna anomenada Rab11a, ja coneguda per ajudar a arribar a la superfície cel·lular el material genètic del virus per ser empacat per a la seua expulsió. Uns investigadors van veure que les cèl·lules infectades (esquerra) que no tenien Rab11a connectades a cèl·lules no infectades i Rab11a (verd), van migrar per a permetre el moviment del material víric (roig), mostrant una reorganització bidireccional. El virus pot envair les defenses del cos utilitzant aquesta ruta d'expansió, per la qual cosa entendre com bloquejar aquest camí podria ajudar a mantenir a ratlla al virus.

  Escrit per Anthony Lewis

  Imatge de Ketaki Ganti i col·laboradors
  Department of Microbiology and Immunology, Emory University School of Medicine, Atlanta, GA, EUA
  Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (CC BY 4.0)
  Publicat en PLOS Pathogens, setembre de 2021

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.