• 11 de setembre de 2018

  Troballa Fortuïta

  Clonorchis sinensis és una espècie de paràsit hepàtic en forma de fulla –un cuc pla hermafrodita que s’alimenta de la sang de l'hoste. Comú a la Xina i altres àrees d’Àsia, la infecció presenta un risc de patir clonorquiasi, una malaltia potencialment mortal que és difícil de diagnosticar. No obstant això, el paràsit pot tindre una gran pista enterrada en el seu ADN –el codi genètic d’una proteïna anomenada rCs1, que té una estructura repetitiva única. Els anticossos dissenyats per reconéixer la proteïna reveladora durant l’anàlisi de sang, o serologia, contribuiran a accelerar la lluita contra les infeccions. Mentrestant, en aquesta secció ampliada de C. sinensis (tenyit de roig), rCs1 (de color verd) s'acumula al voltant de la vora i els 'llavis' interiors del seu acetàbul, una ventosa que aquest paràsit utilitza per a enganxar-se dins de la seua presa –un lloc on els investigadors ja estan buscant signes de debilitat.

  Escrit per John Ankers

  Imatge del treball de Na Cheng i Xue-Nian Xu, i col·laboradors
  National Institute of Parasitic Diseases, Chinese Center for Disease Control and Prevention, Shanghai, República Popular de la Xina
  Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (BY 4.0)
  Publicat en PLOS Neglected Tropical Diseases, agost de 2018

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.