• 14 de novembre de 2021

    Triant Peces

    El problema de veure dins dels teixits humans no és de mirar, sinó d'observar. Els cientí­fics sovint il·luminen cèl·lules en una placa de cultiu amb proteïnes fluorescents, o fan que teixits modificats genèticament brillen en altres organismes. Però quan tractem amb òrgans humans sencers, les opcions són limitades - els anticossos dissenyats per marcar cèl·lules concretes tenen un màxim de penetració, la qual cosa significa que teixits més grossos es queden a fosques. Ací­ els cientí­fics troben una solució que consistix en tallar un pàncrees humà en trossos. Primerament, incrusten l'òrgan en gelatina, després el tallen en peces precises suficientment primes com per a què els anticossos hi puguen penetrar. Escanejant cada porció utilitzant microscòpia 3D de llum laminar, poden reassemblar l'òrgan sencer virtualment. Ací­, un anticòs marca els illots de Langerhans (en roig a la imatge), les cèl·lules productores d'insulina en aquest pàncrees d'un donant humà amb diabetis tipus 2. Els investigadors esperen que les tècniques puguen ser fàcilment adaptades a altres òrgans, llançant llum en la nostra anatomia vital. Hui és el Dia de la Diabetis.

    Escrit per John Ankers
    Ví­deo del treball de Max Hahn i col·laboradors
    Umeå Centre for Molecular Medicine, Umeå University, Umeå, Suècia
    Ví­deo publicat originalment sota una llicència Creative Commons (CC BY 4.0)
    Publicat en Communications Biology, setembre de 2021

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.